Omstreden palmolie in de spotlight

#pindakaas #versvandechef #leesvoer

GESCHREVEN DOOR:

Boy

LEESTIJD:

Ongeveer 5 minuten

GEPLAATST OP:

18 januari 2022

Palmolie is slecht, heel erg slecht. Of niet? En wat is palmolie nu eigenlijk? En waarom wordt palmolie gebruikt? Moeten we stoppen met palmolie? Wat een vragen hè, daarom dit stukje over palmolie.

Klaar voor? Gaan we!

We starten dit “onderzoek” ook weer in de Dikke van Dale en bladeren naar de “p” van palmolie:

palm·olie (dev(m))

1 olie bereid uit de noten van een palmsoort, veel gebruikt als biobrandstof

Palmolie wordt gemaakt, of gewonnen eigenlijk, uit het vruchtvlees van de vrucht van de palm. Het is geur- en smaakloos en dat maakt het geschikt voor veel toepassingen.

Lekker smeren met palmolie

Om producten beter smeerbaar te maken of een fijner gevoel in je mond te geven werden eerder transvetten gebruikt. Toen duidelijk werd dat transvetten niet bepaald goed voor je gezondheid zijn stapten veel levensmiddelen-producenten over op palmolie. In ruim 60% van de levensmiddelen wordt palmolie verwerkt, maar je kan het ook vinden in bijvoorbeeld cosmetica, zeep en shampoo, schoonmaakmiddelen en wasmiddelen. Ook wordt er diesel van gemaakt. Het is vanwege de vele, soms vaak hele creatieve, benamingen lastig terug te vinden op het etiket maar in het algemeen kan je het op het etiket herkennen als plantaardige olie (palm), palmolie of (gehard) palmvet.

Vaak in het nieuws

Er gaat haast geen week voorbij of we horen wel iets over palmolie en hoe slecht het zou zijn. Of dat zo is blijft altijd de vraag, maar een omstreden product is het zeker. Duistere praktijken als mensenrechtenschendingen, uitbuitingen en de kap van het regenwoud omringen de winning van palmolie. In de landen waar palmolie gemaakt wordt, wordt veel regenwoud gekapt om nieuwe (olie)palmen te planten om aan de steeds maar groeiende vraag te kunnen voldoen. Hierdoor komt er veel broeikasgas vrij, niet heel prettig. Bij het winnen van palmolie worden ook veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, daarbij komt dat het afval van de winning vaak wordt geloosd in rivieren. Dit zorgt voor vissterfte omdat door dit afval het zuurstof uit het water verdwijnt. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat de locals moeite hebben om in hun eigen voedsel te voorzien. Zie het als een domino effect van negatieve gevolgen voor natuur én mens.

Daarnaast heb je het gezondheidsaspect. Is palmolie wel goed voor je? Daar mogen we namelijk onze vraagtekens wel bij zetten. Meer dan de helft van palmolie bestaat uit verzadigd vet en dat is niet goed voor ons. Het vergroot namelijk het risico op hart- en vaatziekten. De stelregel is dan ook: hoe harder het vet, hoe ongezonder het is. Zou je het in de keuken willen gebruiken dan zou ik persoonlijk adviseren een mooi flesje pinda-olie te kopen…

Is het dan alleen maar kommer en kwel?

Nee. in 2004 is het certificaat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) opgezet door een aantal bedrijven en organisaties met het oog op het verduurzamen van de winning en exploitatie van palmolie. Producenten die zijn aangesloten bij het RSPO mogen geen tropisch regenwoud kappen om te groeien. Ook mag uitbreiding niet ten koste gaan van gebieden met een hoge biodiversiteit. Leden zijn verplicht om goed te zorgen voor hun werknemers en hun rechten, en voor die van de locals. De RSPO zorgt ook door middel van verschillende systemen dat de exploitatie en distributie van palmolie op een zo duurzame manier uit wordt gevoerd.

Dan gebruiken we toch gewoon geen palmolie meer…

Klinkt logisch, niet gebruiken die slechte palmolie. Maar als we wat verder kijken heeft ook dat negatieve gevolgen. Er zijn namelijk nog niet echt duurzame alternatieven beschikbaar en er zijn veel mensen economisch afhankelijk van palmolie. Het stoppen met palmolie zal ingrijpende negatieve gevolgen hebben voor de samenleving en het milieu. En het zal ook de kap van het waardevolle regenwoud niet stoppen. De oplossing zit in het bedenken van structurele oplossingen om palmolie en de winning daarvan duurzamer en beter voor mens en milieu te maken.

Op de hoogte

Zo, jullie zijn weer helemaal bijgeschoold, een stuk slimmer geworden en kunnen als beter mens door het leven nu. Geen dank 😉

Bedankt voor het lezen en nog een fijne dag!

Bronnen:

Dikke van Dale | https://www.vandale.nl/
Voedingscentrum | https://www.voedingscentrum.nl/
Milieu Centraal | https://www.milieucentraal.nl/
Milieudefensie | https://milieudefensie.nl/
ANP | https://www.anp.nl/
Waarzitwatin | https://waarzitwatin.nl/
Keurmerkenwijzer | https://keurmerkenwijzer.nl/

 

Lees de VanThuys disclaimer