Iedereen aan de pindakaas!

#pindakaas #versvandechef #leesvoer

GESCHREVEN DOOR:

Boy

LEESTIJD:

Ongeveer 5 minuten

GEPLAATST OP:

20 juli 2021

We weten allemaal dat pindakaas lekker is. Maar pindakaas is ook echt goed voor je. Waarom? Ik snap dat jullie me niet op mijn blauwe (nou ja…) ogen geloven dus dat ga ik jullie uitleggen.

Even wat opmerkingen van huishoudelijke aard:

 1. Het is een flink stuk tekst, pak even wat te drinken en een bammetje pindakaas
 2. Bij het schrijven van dit stuk ga ik uit van pure pindakaas, de 100% pinda pindakazen. Niet de pindakazen waar bijna geen pinda’s in zitten maar waar suiker, stabilisatoren, palmolie en andere ellende aan toegevoegd is.

Dat gezegd hebbende, klaar voor de start? Pang!

Pure pindakaas
Een pure pindakaas bestaat uit pinda’s. Er wordt verder niets toegevoegd, geen suikers, geen stabilisatoren of andere ellende. Tegenwoordig is pure pindakaas zelfs onderdeel van de Schijf van Vijf. Je herkent een de pure variant van pindakaas aan de smaak van pinda’s en de vaak iets grove en plakkerige textuur. Pure pindakaas wordt in de volksmond dan ook wel vaak “plakpindakaas” genoemd. Omdat er geen stabilisatoren worden toegevoegd kun er een laagje natuurlijke olie ontstaan. Maar geen paniek, even goed roeren voor gebruik en smeren maar.

Waarom pure pindakaas goed voor je is? Lees snel door!

Calorierijk
Gemiddeld bevat pindakaas per 100 gram zo’n 600 kilocalorieën. En dat maakt het een calorierijk voedingsmiddel. Oei… Calorierijk… Dus dan is pindakaas “ongezond”?? Nee joh, pindakaas past heel goed in een gezonde levensstijl. Per calorie levert pindakaas namelijk ontzettend veel voedingswaarde. Als je bijvoorbeeld kijkt naar lightproducten zijn deze vaak caloriearm maar bevatten ze ook veel minder voedingswaarde. Je raakt daardoor minder snel verzadigd waardoor het maar zo kan zijn dat je uiteindelijk meer gaat eten.

Calorieën zijn erg belangrijk omdat elk lichaam calorieën nodig heeft om goed te functioneren. Maar let wel op: eet je te veel calorieën, dan kom je aan. Eet je te weinig calorieën, dan val je af én zal je lichaam minder goed functioneren.

Kortom, pindakaas is “gezond” maar wel met mate.

Goed vet
Pure pindakaas bevat veel onverzadigde vetten. Per 100 gram zit er zo’n 45 gram van deze gezonde soort vet in. De geleerden zeggen dat de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor gezonde vetten 12 gram per dag is. Met ongeveer 2 eetlepels pindakaas zit je dus al aan je dagelijkse portie gezonde vetten.

Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en daarmee wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind. Ook wordt de kans op diabetes type 2 verlaagd. Onverzadigd vet levert daarnaast ook essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf aan kan maken maar die wel nodig zijn voor een goede gezondheid.

Pindakaas is vet goed dus 😊

Bommetjevol
Je zou pindakaas haast kunnen omschrijven als een vitaminen- en mineralenbom in een potje. Om het overzichtelijk te houden even een lijstje van de belangrijkste vitaminen en mineralen in pindakaas:

 • Vitamine E
 • Vitamine B3
 • Vitamine B6
 • Vitamine B5
 • Foliumzuur
 • Koper
 • Magnesium
 • Mangaan
 • IJzer
 • Zink
 • Seleen

100 gram pure pindakaas bevat tussen de 25% tot 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van bovenstaande vitaminen en mineralen. Voor een uitgebreid overzicht verwijs ik jullie graag naar mijn vrienden van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx.

Natrium versus kalium
Zout is niet goed voor je, althans teveel niet. Maar goed, zoals iedereen weet: overal waar “te” voor staat is niet goed voor je.

#opendeur

Zout bevat veel natrium en natrium kan zorgen voor een hoge bloeddruk en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Natrium heeft ook een tegenhanger. En dat is kalium. Kalium werkt natrium tegen, zorgt voor een goede geleiding van de prikkels in je spieren, het samentrekken van je spieren (zoals je hart) en het reguleert de bloeddruk en je vochtbalans.

Mannen en vrouwen hebben, volgens de specialisten, 3500 milligram kalium per dag nodig. Pindakaas bevat ongeveer 650 mg kalium per 100 gram en is daarom een goede bron van kalium.

Vezels mensen! Vezels!
Bammetje pindakaas, heerlijk man. Bij voorkeur een volkoren sneetje brood met een gezonde laag pindakaas. En weet je? Dan heb je ongeveer 6 gram vezels te pakken. 5 gram uit je volkoren bammetje en 1 gram uit de pindakaas. Mooi werk, want we hebben ongeveer 30-40 gram vezels per dag nodig.

Vezels leveren geen voedingstoffen maar zorgen ervoor dat je darmen goed werken. Ook geven ze je een verzadigd gevoel. De niet-verteerbare vezels verlagen ook nog eens het LDL-cholesterol en daardoor dus ook het risico op hart- en vaatziekten.

#smeersmakelijk

De kanttekeningen
Na bovenstaande gelezen te hebben kan je wel zeggen dat pindakaas goed voor je is. Maar ik wil daar wel graag 2 kanttekeningen bij plaatsen. Kanttekening 1:  Veel pindakazen worden gemaakt in een omgeving waar ook gewerkt wordt met noten dus is het altijd verstandig de allergenen te controleren op het etiket.

De tweede kanttekening heb ik eerder ook al genoemd maar wil ik graag herhalen. Ja, pindakaas is gezond maar wel met mate. De geadviseerde dagelijkse hoeveelheid is 30 gram. Dat zijn 2 eetlepels of 2 niet té rijkelijk besmeerde bammetjes per dag.

En nog een afsluitend open deurtje: Eet ook geen pindakaas als je allergisch bent voor pinda’s! In alle andere gevallen… Smeer smakelijk!

En had ik trouwens ook al verteld dat pindakaas gewoon erg lekker is…? Bammetje op? Drankje opgedronken?

Bedankt voor het lezen en nog een fijne dag!