Wat maakt VanThuys pindakaas VanThuys pindakaas…

#pindakaas #versvandechef #metaandacht

GESCHREVEN DOOR:

Boy

LEESTIJD:

Ongeveer 5 minuten

GEPLAATST OP:

11 april 2021

Dat is Chef pindakaas natuurlijk. Ow, wacht even… er staat WAT maakt VanThuys pindakaas VanThuys pindakaas.

Goede vraag! En goede vragen verdienen een antwoord, dus bij deze:

Het begint natuurlijk allemaal met het allerbelangrijkste en enige (op de smaakmakers na) ingredient, de pinda. Zoals jullie inmiddels weten door mijn eerdere verhaal (klik) gebruik ik Runners uit Argentinië. Deze worden door mijn leverancier ingekocht bij een coöperatie in Argentinie die zorg draagt voor een duurzame teelt waarbij er respect is voor de natuur en de teelt en waarbij de boer goed wordt beloond.

De pinda’s worden in zakken van 25 kilo geleverd en zijn dan rauw. Nou ja rauw, ze zijn geblancheerd. Geblancheerd is een sjiek woord voor kort gekookt en het blancheren zorgt ervoor dat er eventuele resten van gifstoffen afgebroken worden.

In sommige pindakazen wordt deze gekookte pinda gebruikt maar bij VanThuys niet. Chef blieft zijn pinda’s namelijk het liefst drooggeroosterd. Drooggeroosterd? Ja, drooggeroosterd! Droog roosteren is roosteren in de oven zonder bakvet. Iets anders dus dan branden, zoals bij de meeste pindakazen het geval is. Pinda’s branden doe je in een bakvet wat zorgt voor een ietwat zoetere smaak. Het “gezondheidsaspect” speelt hierbij geen rol, immers neemt een pinda maar 2 tot 5% vet op bij het branden. Het gaat echt om de smaak, door het droogroosteren krijgt de pinda een meer hartige en minder zoete smaak. En dan die geur natuurlijk! Man….

Na het roosteren worden de pinda’s gekoeld. Vlak na het roosteren zijn de pinda’s namelijk te warm om vast te pakken. Ook worden de pinda’s door het koelen weer knapperig wat niet het geval is vlak na het roosteren. Eenmaal afgekoeld zijn de pinda’s klaar voor de pindakaasmachine.

De pindakaasmachine bestaat uit een trechter, een maalpin, maalschijven en wat Chef de pindakaaskraan noemt. De drooggeroosterde, afgekoelde en knapperige (en heel erg lekkere) pinda’s starten hun reis in de trechter. Via de trechter komen de pinda’s op de maalpin terecht. De maalpin heeft een schroefdraad die er voor zorgt dat de pinda’s door 2 maalschijven worden geduwd. Als de pinda’s gemalen zijn duwt de maalpin de lobbige substantie door de pindakaaskraan en hebben we pindakaas! Op Instagram kan je zien hoe dit in de praktijk gaat -> Klik

Maar zoals jullie weten zijn er verschillende smaken pindakaas bij VanThuys en dan ook nog eens zonder of met stukjes. Hoe gaat dat dan? Nou, de pindakaas Zonder ellende zonder stukjes wordt direct in de potten getapt. De Zonder ellende met stukjes en beide varianten van de pindakaas Van het huis hebben nog een tussenstap. Die gaan namelijk niet direct in de pot want daar moeten eerst nog de kruidenmix (Van het huis) en eventueel de stukjes pinda aan toegevoegd worden. Daarom wordt de pindakaas uit de pindakraan eerst in een mooie witte emmer opgevangen. Vervolgens roert Chef daar de kruidenmix en indien besteld de pindastukjes doorheen. En ja, ook de pindastukjes worden met de hand gemaakt. In een grote kom met een vijzel. Daarna wordt de pindakaas in de pot gedaan. En zoals het hoort is de pot van te voren schoon gemaakt.

Bij het vullen van de pot onstaat er lucht in de pindakaas en er wordt geen lucht verkocht bij VanThuys. Dus voordat de mooie zwarte deksels op de potten gaan zorgt Chef ervoor dat de pindakaas luchtvrij is door de pot op de hoek van de werkbank “op te kloppen” totdat alle lucht verdwenen is. Nu kan de deksel op de pot. Vervolgens worden de stickers en het etiket geplakt. Voor de finishing touch haalt Chef nog een doek over de potten en klaar is Chef! Mooi werk!

Mooi verhaal hè, maar ik heb nog geen antwoord gegeven op de vraag wat VanThuys pindakaas nou VanThuys pindakaas maakt. Want laten we wel wezen, er zijn heel veel lekkere, pure, mooie, smaakvolle pindakazen op de markt. En of VanThuys de beste of lekkerste is laat ik graag aan jullie over. Wat voor mij de VanThuys pindakaas de VanThuys pindakaas maakt is de zorg en aandacht waarmee de pindakaas wordt gemaakt. Van de keuze van de pinda, de pot, de stickers, het maken van de pindakaas, het maken van de kruidenmix en de stukjes pinda. Maar ook de manier van samenwerken met andere ondernemers, de passie voor het product én het bedrijf en de aandacht voor duurzaamheid, gezondheid en vitaliteit maakt de VanThuys pindakaas de VanThuys pindakaas.

VanThuys pindakaas, zonder ellende en mét aandacht gemaakt!